Praktijkruimte

Sinds kort werk ik van uit deze fijne praktijk waar alle ingrediënten aanwezig zijn voor het ervaren van een fijne en veilige sessie. Een plek waar je thuiskomt en waar je je welkom voelt.

Niet alleen voor cliënten en/of coachees maar zeker ook voor mezelf.
Mega dankbaar ben ik dat ik dit zo dicht bij huis heb gevonden.

In Harderwijk

Doorbreek

Je weet het en toch lukt het je niet.
Je weet dat het in er in zit en toch kom je er niet.
Het kan maar zo zijn dat er een diep verstopte overtuiging zit in jou. Waardoor je op de rem staat en je daardoor geen keuze maakt.
Je wil wel maar durft niet. Je blokkeert en weet het niet meer.

Hoe dan wel?
Laat je meenemen in je eigen wereld van diep verstopte overtuiging(en). Geef betekenis aan jouw rem zodat je kan accepteren en wel de stap gaat te zetten.

Ook voor wanneer je het wel weet en het niet voelt.
Ook dan ben je van harte uitgenodigd.
Wat ervaar je, wat voel je, waar in je lichaam neem je waar.
Welke woorden geef jij aan je waarneming en vooral wat heeft het nodig.

Een reis om emotie en gevoel van eigen bevindingen te kunnen helen.

Dit jaar ga ik het helemaal anders doen

De vakantie modus is voor een groot deel van Nederland AAN. Voor menig mens de tijd om een andere omgeving op te zoeken om tot rust en tot bezinning te komen. Ontladen van alles waarmee je dagelijks geconfronteerd wordt. Hoe herkenbaar is het voor je dat je in je dagelijkse leven vast zit in de denderende trein die alsmaar harder gaat en dat je weinig tijd vindt om uit te stappen.

Elders bivakkeren, het samenzijn met je dierbaren, de rust en ontspanning, niets moeten en alles mogen zorgt ervoor dat je op een andere manier naar situaties gaat kijken. Een ideaal moment om te reflecteren. En mocht je ze hebben gemaakt, de goede voornemens nog eens de revue te laten passeren.

Had jij je voorgenomen dat je het helemaal anders zou doen dit jaar? Hoe is dat gegaan? Is het je gelukt of niet?
Wilde je het wel graag en kwam je er niet aan toe door hectiek en de waan van de dag. Mis je de balans tussen werk en privé en ben je echt aan vakantie toe om te kunnen opladen en lukt reflecteren nog steeds niet. Haal jij nog genoeg voldoening uit de dingen die je doet? Wat was jouw goede voornemen en wat is er van uit gekomen?

Mooie vragen om jezelf te stellen in een tijd van rust. Loop je al een tijdje rond met een heel ander vraagstuk en blijft ook daarvan het antwoord uit. Heb je al eens gedacht aan een coachtraject? Voor wanneer je maar moeilijk antwoord vindt op de door jou jezelf gestelde vragen?
Wil je gespiegeld worden in je vraagstuk? Of wil je meer informatie? Neem contact op via info@spiegelgesprek.nl.

21 juli 2022

Walk en Talks


Herken jij dat het denken je wel eens in de weg zit? Je hoofd vol met allerlei gedachten en vooral wat allemaal nog moet?
Je heel graag hart wil luchten maar het spannend vind wanneer je tegenover iemand zit?
Je stress krijgt van het idee te moeten praten wanneer alle ogen naar jou kijken.
Je heel graag hier anders mee omgaat en niet weet hoe?

Al eens gedacht aan een wandelcoachtraject?

Praten over je doelen en kwetsbaarheden vindt plaats in een meer natuurlijke afstemming. Niet alleen de omgeving geeft rust, ook het lopen zelf geeft een mate van natuurlijk zijn. De beweging brengt minder stress met zich mee, je bent meer in staat om te reageren vanuit je onderbewustzijn, je natuurlijke ik.
Door te wandelen ga je gemakkelijker met elkaar in gesprek. Geen gedwongen oogcontact, helpt om vrijer te praten. Wandelen brengt je in een staat van ontspanning, in contact met jezelf en met de omgeving en diegene die naast je loopt. Je kunt je gedachten meer de vrije loop laten en de stilte is ook oké.

Wil jij gecoacht worden tijdens een wandeling en al pratend komen tot de essentie van je vraag en het passende antwoord daarop. 
Zet de beweging in gang en maak kennis met spiegeling tijdens het wandelen.

29 juli 2022

Erkenning

In de praktijk

In de vele gesprekken die ik met mensen heb gehad is vaak het woord ‘erkenning’ gezegd. 

Op de vragen: Wat verwacht je?- van een werkgever? Waar ben je naar op zoek? Is heel vaak erkenning gegeven als antwoord. 
En misschien herken je de vraag of het antwoord daarop wel. Is iedereen niet op zoek naar de erkenning? Volgens de piramide van Maslow wel, hij omschrijft het als één van de basisbehoeftes van de mens. 

Wat is erkenning waar je als mens naar zoekt, op het werk of elders en in hoeverre heb je er zelf invloed op? 
Met doorvragen en doorvoelen komt het antwoord vanzelf: ‘Dat hetgeen wat je doet gezien wordt, erkend wordt, er toe doet! Niet alleen door je klanten, je naaste collega’s maar ook door je leidinggevende of misschien zelfs directeur als het om een kleinere organisatie gaat.’

Erkenning geven en krijgen zorgt voor een blij mens, openheid, verbinding, betrokkenheid en loyaliteit. Nog net even dat stapje extra voor een tevreden klant. Want ja, hoe voel jij je als je de erkenning krijgt?

Ben jij op zoek naar de erkenning die je verdient?
Neem vrijblijvend contact op. Ik onderzoek graag met je mee.

22 augustus 2022

Perfectie

perfect, hands, silhouette-926268.jpg

Perfectionisme ook wel het volmaakte nastreven, het letterlijk perfect willen en/of moeten doen.
En let op dat moeten! De lat hoog leggen, maximaal willen en/of moeten presteren, willen en/of moeten excelleren.

De vraag blijft: Wanneer is iets perfect? En van wie moet het eigenlijk perfect zijn?
Het is natuurlijk makkelijk wijzen naar een ander, Ja hij of zij verlangt dat van mij.  De maatschappij vraagt ook wel wat van ons allen. Competitie en prestatiegericht. Het begint al vroeg op school. Scoren om je toetsen te halen en uiteindelijk je diploma. Ook al zeggen we van niet, en misschien valt het ook wel mee, toch kan het best impact hebben op alles wat we later in het leven tegenkomen.

Wanneer je leegloopt in je energie en alles een opgave wordt, helpt onderzoek, hoe dat bij jou zit en hoe je hiermee omgaat.
Wat doe je als je doorschiet in perfectie, je geen grenzen meer weet aan te geven en maar doorgaat tot in detail en uiteindelijk ook geen puf hebt om ook maar iets te doen. Het eigenlijk nooit klaar is.

Help jezelf verder en onderzoek de onderliggende oorzaak. 

Voor mezelf erg herkenbaar, ja de ervaring leert zullen we maar zeggen 🙂
Ook nu ik dit aan het schrijven ben. Wanneer is het klaar en wanneer is goed, goed genoeg. Voor mezelf kan ik zeggen dat voor mij de onderliggende angst de trigger is om door te slaan in perfectie.

Soms, eigenlijk altijd, is goed ook al goed genoeg!

Wat is jou trigger voor perfectie? Wanneer is voor jou goed is goed genoeg?
Ik spiegel je graag, in het ontdekken van jou onderliggende trigger en in het accepteren van goed is goed genoeg. 

7 november 2022

Een tijdje geleden alweer, was ik in gesprek met een collega uit het HR vakgebied over de veranderingen op de arbeidsmarkt. Hoe de lockdowns daar een rol in hebben gespeeld en over het missen van echt contact met collega’s. Inmiddels is bij veel bedrijven is het hybride werken geïntroduceerd, op kantoor wanneer nodig.  En misschien herken je de koffieautomaat-gesprekken, ook goed voor het teamgevoel. Tussen de regels door contact. Hoe fijn dat je op die manier ook weer in verbinding kunt zijn en verhalen en ervaringen kunt delen met elkaar.

Het kan ook dat een kleine storing in de lijn zit. Herken jij, dat wanneer je jou verhaal doet, een ander reageert met zijn of haar eigen verhaal en eigenlijk iets anders zegt dan jij bedoelt.

Luisteren samenwerken verbinding

communication, phone, make a phone call-1015376.jpg

Ieder heeft zo zijn eigen referentiekader met gedachten en gevoelens. Eén waarheid is er eigenlijk niet. Wat jij voelt en denkt over een bepaald gebeuren kan voor een ander een hele andere betekenis hebben. Is dat erg, nee het is juist prachtig. Iedereen is immers uniek in wie hij of zij is.  Luisteren helpt in acceptatie van elkaar en elkaars verhaal. Door te luisteren maak je de verbinding en weet je wat er omgaat, in jezelf of in de ander. Wat is het immers waar jij op aan gaat? Wat je maar moeilijk vind om te accepteren? 

Luisteren helpt, ook in samenwerken. Luisteren om waar te nemen, wat zegt de ander. Wat bedoelt hij of zij daarmee. Weten van elkaar wat iemand bedoelt, wat de sterke punten zijn van de ander en vooral ook de valkuilen. Dit durven uitspreken naar elkaar, daar is vertrouwen en moed voor nodig.

Mijn weg

Inmiddels is het 10 Jaar geleden. Mijn wereld op z’n kop en door het de bomen het bos niet meer zien.
Ik kwam er alleen voor te staan en werd ook nog eens boventallig verklaard op mijn werk.

Een collega zei tegen mij: ‘Er zijn 3 pijlers die je in het leven in balans houden: Wonen, Werk en Wederhelft. Wanneer 1 pijler wegvalt raak je uit balans en het zorgt voor stress. Dus je kunt wel nagaan hoe logisch het is, dat de balans uit je leven is.’
2 pijlers van balans waren al weggevallen, de 3e was ook onzeker. Hoe ik mij voelde is misschien wel te raden.
Een diepe en zwarte periode in mijn leven. Hoe kom ik hier ooit uit waren de gedachten die mij echt bezighielden op dat moment.

Dat ik het niet alleen kon was wel duidelijk en naast de mensen die dichtbij stonden ben ik ook op zoek gegaan naar externe hulp. Dat moest wel, ik kon niet anders. Ergens had ik het goed fout gedaan. Het gevoel van falen werd omgezet, van fijn dat ik mijn ei kwijt kan en dat er in de wereld gewoon mensen zijn die mij bij konden en kunnen staan met raad en daad. Ook de start van spiegelen brak aan. Nooit eerder had ik op deze manier naar mezelf gekeken. Waar is het misgegaan en hoe had ik het anders kunnen doen? Een mind die alles wilde analyseren om gek van te worden.

Naast overleven en vechten werd toch ook het helen ingezet. Heel langzaam kwam er zo af en toe weer een straal licht naar binnen.

Vastbesloten was ik om me niet al te lang zo verdrietig te voelen. Naast het verdriet kwam er een enorme boosheid los. Dat liep dan allemaal door elkaar heen. Het ene moment megaverdrietig, wat kon omslaan in een enorme boosheid om vervolgens ook de momenten van blijdschap te hebben.

Toch had ik geen andere keus om het verdriet aan te kijken en vooral ook naar mezelf te kijken. Helemaal mezelf kwijt geraakt en daarmee ook het contact met mij. Enorme waardering heb ik gekregen voor de eenvoud van het leven. Opnieuw leren genieten van alles om mij heen. Ervaren wat onder de pijn en de boosheid zit. Wat voel ik en wat vertelt het mij. 

Het is een enorme weg geweest en ik weet dat het leven altijd uitdagingen zal blijven houden.
Toch kan ik zeggen dat de stand steeds meer van overleven naar leven is gegaan. Van vluchten en vechten naar aanvaarden. Van boosheid naar blijdschap en gelukkig zijn. Situaties kunnen aankijken en accepteren. Makkelijk? Nee zeker niet altijd. Nooit meer verdrietig? Zeker wel. Wel minder heftig dat wel.

Ondanks het verdriet en de boosheid heeft het me ook heel veel gegeven. ONTWIKKELING. Ontwikkeling van reflecteren naar mezelf en naar een ander. Ieder heeft tenslotte zijn eigen referentiekader. 
Dankbaar ben ik dat ik na heel veel helen van mijzelf, NU anderen mag bijstaan in het helen.

1 mei 2023

Een luisterend oor kan al helpend zijn en helend werken!

Hoe stap jij uit je bed...'s ochtends?


Met frisse zin of met tegenzin en is veel je teveel?

Helaas zien we het veel voorbij komen. De mentale gezondheid staat onder druk!
Ruim een derde van de Nederlandse werknemers laat mentale gezondheid onbesproken in gesprekken met leidinggevenden. Een kwart van de werknemers heeft namelijk het gevoel geen support te krijgen van de werkgever bij zijn of haar mentale problemen. Dit terwijl een vijfde van de Nederlandse werknemers aangeeft hiermee te kampen. (Bron: staat vermeld in de comments)

Natuurlijk ligt er een grote verantwoordelijkheid bij werkgevers in de zin van herkennen van de signalen. Wat begint bij het creëren  veilige werkomgeving, waarin medewerkers zich gezien en gehoord voelen. Het staat in dit artikel beschreven.

Misschien weet je wel wat nodig is, maar is het niet meer voldoende.
Voldoende herstel draagt bij om goed te kunnen blijven functioneren en presteren. Alles draait immers om balans.

Ons lichaam verteld eigenlijk alles. Het begint al bij het opstaan.
Hoe word jij ’s morgens wakker?
Met frisse zin of tegenzin en is veel je teveel? Als je aanslaat op het laatste.

Weet je dan waardoor je minder mentaal en/of fysiek inspanning aankunt?

Waarom en wat de reden is van minder aankunnen, kan voor iedereen anders zijn, iedereen is immers uniek!

Wanneer je voor jezelf maar moeilijk antwoorden kunt vinden op wat jou kunt beantwoorden, kijk en onderzoek ik graag met je mee.

Ik spiegel je waardoor je zelf het inzicht krijgt en de antwoorden vind op je vragen.

9 mei 2023  

Inzicht

💡INZICHT helpt in het maken van keuzes.  
🎯Keuzes die invloed hebben op bijv. je werkleven.  
💚 Wanneer jij weet wat aansluit op jouw talenten en drijfveren, kun je kiezen voor een baan en/of werkomgeving dat goed past bij jou.  
De essentie voor plezier 🙌 in je werk maar ook zeker in je leven.

Als je nou denkt 🤔
Ja ik kan wel wat hulp gebruiken voor het verkrijgen van inzicht.
Ja, ik wil lekkerder aan het werk, mijn carrière kan wel een boost gebruiken. 
Ja, ik wil beter worden in mijn vak. 
Ja, ik wil weten wat mijn drijfveren en mijn talenten zijn zodat ik de juiste baan of werkomgeving kan kiezen.

Neem dan vrijblijvend contact op. Ik spiegel je graag.

Erkenning

Feit dat iets wordt gezien en toegegeven. Aanvaarding, acceptatie, bevestiging, goedkeuring is de betekenis die er aan gegeven wordt.

Erkenning, ik heb het al eens eerder benoemd. Het valt het me op dat het nog steeds naar voren komt in de gesprekken die ik heb, ook de laatste tijd weer. Bijna ieder gesprek die ik heb gehad kwam het wel ter sprake. 

Wat is het, waarom mensen zo op zoek zijn naar erkenning. In het doorvragen komt dan naar voren ‘Gezien worden in hetgeen wat ik doe’. ‘Van betekenis zijn’ en daarvoor dan waardering krijgen.

Het staat ook niet voor niets in het rijtje van basisbehoeften. Toch komt er dan naar voren tijdens het gesprek, dat het gemist wordt met alle gevolgen van dien. De erkenning en waardering, gezien worden in wat wel goed gaat i.p.v. benadrukken wat niet goed gaat, daardoor geen plezier meer ervaren en daardoor uitvallen of op zoek gaan naar een andere werkomgeving.

Vraag is, wat verwacht jij en wat zou je hier zelf in kunnen doen? Wat heb jij nodig, wat geef jij jezelf hierin?
Vaak zit er een grotere sleutel in ons zelf dan we ons soms beseffen. Wat gebeurd als jij jezelf de erkenning geeft in wie je bent en wat je doet en het minder door een ander laat bepalen?

Voor iedereen kan of zal dit anders zijn. We zijn immers allemaal uniek met onze eigen waarden en verwachtingen.

Mis jij op dit moment erkenning, bijvoorbeeld in je werk? En zou je dit wel willen en wil je vooral ook weten wat je zelf hierin kan doen? Ik kijk graag met je mee.

gratitude-1350037_640

28 augustus 2023